Annons
Läkemedel mot parasiter hämmade ebolavirus

Läkemedel mot parasiter hämmade ebolavirus

Laboratorietester av ett befintligt läkemedel mot tarmparasiter gav lovande resultat mot ebolavirus.

23 aug 2019, kl 06:18
0

Annons

Läkemedelsvärlden skrev nyligen om de lovande resultaten av två läkemedel mot ebola som testas i kliniska studier under det pågående ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa. Även utanför dessa studier i skarpt läge pågår på olika håll forskning för att så snabbt som möjligt få fram effektiva behandlingar. En amerikansk forskargrupp vid bland annat Boston children´s hospital rapporterar nu att de ser möjligheter med ett befintligt läkemedel som i dag används mot parasitinfektioner i tarmen.

De amerikanska forskarna har i laboratorieförsök sett att läkemedlet kan få ebolavirus att sluta dela sig. Det handlar om forskning på ett mycket tidigt stadium, men forskarna vill snabbt gå vidare med djurstudier för att förhoppningsvis kunna utveckla en fungerande behandling mot ebola. De har rapporterat sina lovande första resultat i tidskriften iScience.

Studien publicerades en knapp månad efter att världshälsoorganisationen WHO klassat det pågående ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet som verkar vara på väg att spridas till grannlandet Rwanda har krävt över 1 700 liv sedan det startade för ett drygt år sedan. Det finns, som Läkemedelsvärlden rapporterat, lovande vaccinkandidater mot ebola. Men läkemedel som effektivt kan behandla den svåra infektionen saknas.

I den aktuella studien använde forskarna ett läkemedel som är godkänt i USA och som används mot gastrointestinala infektioner orsakade av parasiter som Giardia och Cryptosporidium. Läkemedlet heter nitazoxanid. När det tillsattes till humana ebolasmittade celler, stoppades virustillväxten.

Studien visade också hur detta gick till. Nitazoxanid tog ifrån ebolaviruset dess förödande förmåga att ”gömma sig” för kroppens immunförsvar. Det lilla viruset har två gener som blockerar immunförsvaret och hindrar det från att upptäcka att ebolaviruset finns inne i cellen. Men forskarnas försök visade att nitazoxamid satte stopp för dessa mekanismer och förbättrade immunförsvarets möjligheter att angripa viruset.

– Vi har lyckats förstärka värdcellens immunrespons med hjälp av nitazoxamid. Det är ett nytt sätt att behandla ebola, sade forskaren Ann Goldfeld som ledde studien i samband med att den publicerades.

Forskarna hoppas att läkemedlet ska kunna bli en del av lösningen på ebolakrisen och tror att processen att utveckla en ny behandling kan underlättas av att det handlar om ett redan godkänt läkemedel med få biverkningar. De har enligt ett pressmeddelande för avsikt att snarast inleda djurstudier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng