Annons

Läkemedel mot magsår dyrast

Läkemedel för behandling av magsår och dylika åkommor är den enskilda grupp läkemedel som står för de högsta kostnaderna. Totalt såldes det sådana läkemedel för 110 miljarder kronor förra året. Men ökningen för denna grupp är måttlig, bara 3 procent förra året.Betydligt snabbare ökningstakt visar kolesterolsänkande och antidepressiva läkemedel. Båda grupperna såldes för cirka 80 […]

4 jul 2002, kl 08:01
0

Läkemedel för behandling av magsår och dylika åkommor är den enskilda grupp läkemedel som står för de högsta kostnaderna. Totalt såldes det sådana läkemedel för 110 miljarder kronor förra året. Men ökningen för denna grupp är måttlig, bara 3 procent förra året.
Betydligt snabbare ökningstakt visar kolesterolsänkande och antidepressiva läkemedel. Båda grupperna såldes för cirka 80 miljarder kronor och ökningen låg på 20 procent.
Kalciumantagonisterna är den största blodtryckssänkande gruppen med en försäljning på drygt 70 miljarder kronor. Men försäljningen har stagnerat. Även ACE-antagonisterna ökar måttligt. Fokus inom hjärt-kärlområdet riktas således allt mer mot kolesterolsänkning.
Värdet på NSAID-försäljningen minskade under 1998, men där kommer att ske en stor förändring inom de närmaste åren spår IMS. Det kommer nu en rad nya läkemedel som mer selektivt hämmar COX-2 än de tidigare medlen i klassen.
Celebrex (Searle, Monsanto) och Vioxx (MSD) är två nyheter som förutspås nå stora försäljningsframgångar ? båda förväntas ha en försäljning värd 15?20 miljarder kronor och därmed vara bland de 20 mest sålda läkemedlen i världen år 2002.