Låga B12-nivåer ökar risken för fraktur hos män

Äldre män med låga nivåer av vitaminet B12 har större risk att råka ut för frakturer. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin.

25 nov 2013, kl 10:28
0

Annons

Totalt ingick 1000 äldre svenska män, medelåldern var 75 år, i studien. Den visar att män som i början av studien hade låga B12-nivåer hade högra risk att drabbas av fraktur sex år senare än de med normala nivåer. Hos den fjärdedelen med lägst B12-värde var risken mycket högre, cirka 70 procent.

Om fynden innebär att äldre män kan förebygga frakturer genom att äta mer vitamin B12 är inte vetenskapligt klarlagt. Sådana studier pågår, bland annat i en stor holländsk studie.
Resultaten från Göteborg är en del av ett internationellt projekt finansierat av National Institute of Health i USA och omfattar totalt 11 000 män.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng