Annons
Vitamintillskott ger inte bättre hälsa
Läkemedel med en viss typ av omega 3 i ren form och hög dos kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom, enligt ny forskning.

Vitamintillskott ger inte bättre hälsa

Kosttillskott med vitaminer och mineraler har inte de hälsoeffekter som många hoppas, visar ny studie.

29 maj 2018, kl 10:02
0

Annons

Många tar piller med vitaminer och mineraler med förhoppningen att tillskotten kan förebygga allvarliga sjukdomar. De flesta av preparaten ger dock inga hälsofördelar och några kan till och med ha negativa effekter. Det visar en ny bred uppdatering av kunskapsläget om effekterna av kosttillskott som publicerats av Journal of the American College of Cardiology.

Uppdateringen genomfördes av forskare i Kanada. De gjorde en meta-analys där resultaten av välgjorda tidigare studier om nyttan av kosttillskott vägdes samman. De studier som ingick var publicerade januari 2012-oktober 2017.

De kanadensiska forskarna ville veta hur kosttillskott påverkar risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. De undersökte också om kosttillskott kan förändra risken för förtida död på grund av hjärt-kärlsjukdom, cancer eller andra orsaker.

Resultaten visade att de flesta av kosttillskotten inte gav några hälsoeffekter alls.

– Vi var förvånade över att se så få positiva effekter av de vanligaste tillskotten som människor använder, sade professor David Jenkins vid Toronto University som ledde analysarbetet, i ett uttalande när studien publicerades. Hittills har ingen forskning om tillskott kunnat visa någon bättre effekt än en hälsosam kost med tillräckligt med grönsaker, frukter och nötter.

Multivitaminpreparat, D-vitamintillskott, kalciumpreparat, selen, betakaroten och C-vitaminer gjorde varken nytta eller skada. De hade ingen betydelse för risken för hjärt-kärlsjukdom,  eller för risken för förtida död av vilken orsak som helst.

De enda tillskott som hade en viss hjärt-kärlsjukdomsförebyggande effekt var dels folsyra och dels folsyra tillsammans andra B-vitaminer.

Forskarna såg också att vissa kosttillskott kan ha skadliga effekter. Tillskott med niacin (B3) samt preparat med kombinationer av olika antioxidanter ökade, enligt meta-analysen, risken för förtida död. Vad som ligger bakom dessa riskökningar vet forskarna inte, men de framhåller att den som funderar på att äta kosttillskott balanserar eventuella fördelar och nackdelar mot varandra.