Annons

Alprazolam vanligast i missbruksmiljöer

Enligt polisen är bensodiazepiner, främst alprazolamprodukter, de vanligaste läkemedlen bland missbrukare.

25 nov 2013, kl 11:27
0

Centralförbundet alkohol och narkotika, CAN, har frågat Sveriges 21 länspolismyndigheter vilka läkemedel de uppfattar vara vanligast bland missbrukare.

I 36 av 42 enkätsvar uppger polismyndigheterna åtminstone något missbrukat läkemedelmedel i regionen. I närmare hälften av de inkomna rapporterna har fem missbrukade läkemedel uppgetts. 
Främst är det bensodiazepiner och smärtstillande medel som anges som läkemedel man funnit i missbruksmiljöerna, varav bensodiazepiner tycks vanligast. Bland dessa är alprazolam den vanligaste substansen, främst under varunamnet Xanor.Bland de smärtstillande medlen är buprenorfin, Subutex, och tramadol, Tradolan, ungefär lika vanliga.Läckage från beroendevård och smuggling är två vägar till missbrukarna, tror polisrapportörerna.

CAN understryker i rapporten att uppgifterna bygger på polisernas uppfattning och baseras på deras erfarenheter i arbetet. Det är därför inte givet att de erfarenheter polisen har går att generalisera till andra grupper som använder narkotikaklassade läkemedel utanför ordination.