Det är forskare från bland annat Karolinska institutet som med hjälp av uppgifter från läkemedelsregistret kartlagt köp av receptbelagda preparat under 2010. Statistiken visar att 76 procent av kvinnorna och 59 procent av männen hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under året.
I vissa fall finns medicinska förklaringar till skillnader mellan könen, som att en del av kvinnornas antibiotikaanvändning kan förklaras med att de oftare får urinvägsinfektioner.
– Men i många fall har vi inga bra medicinska förklaringar. Ett exempel är antiobesitasmedel som används i högre utsträckning av kvinnor, trots att män på gruppnivå har mer övervikt, säger en av författarna, Karin Schenck-Gustafsson, överläkare inom hjärt-kärlsjukdom och koordinator för Centrum för genusmedicin.
Hon menar att för dessa preparat är skillnaden genusberoende, att kvinnor har en högre önskan om att vara smala. Detta återspeglas även i antalet fetmaoperationer där fler kvinnor än män opereras.
I fallet med antibiotika såg forskarna att det var vanligare bland kvinnor än män, även när man inte tog med behandling mot urinvägsinfektion. Störst skillnad var det i medelåldern.
– En teori är att kvinnorna har mer hand om barnen och att de därför smittas mer av infektioner.
Tidigare studier har kunnat påvisa skillnader mellan könen i läkemedelsanvändningen inom vissa sjukdomsgrupper, men detta är enligt Karin Schenck-Gustafsson fösta gången man kartlagt alla läkemedelsgrupper. Meningen är att analysera mönster i läkemdelsanvändningen och bland annat identifiera skillnader mellan könen som inte har medicinska förklaringar.
Ett exempel är att kvinnor underbehandlas är med blodförtunnande medel och enligt Karin Schenck-Gustafsson kan det bero på en rädsla för att äldre kvinnor som behandlas skulle få problem med blödningar.
– Men det stämmer inte, det har visat sig att det är värre med acetylsalicylsyra. Många skillnader beror förmodligen på just myter, säger hon.
Den aktuella studien, som har publicerats i BMJ, är en del i ett större program som pågår för att kartlägga genusaspekter i läkemedelsanvändning.