Läkemedel minskade risken för hiv

Personer med sprutmissbruk har en hög risk att drabbas av hiv. En studie visar att förebyggande behandling med Viread kan minska risken.

13 jun 2013, kl 15:41
0

Intravenösa missbrukare är högriskpersoner när det gäller att drabbas av hiv-infektion.  En studie som publicerats i tidskriften Lancet har jämfört om förebyggande behandling med Viread (tenofovirdisoproxil) kan ha någon effekt.

2413 hiv-negativa patienter vid 17 drogavvänjningskliniker i Thailand randomiserades till att antingen få Viread eller placebo dagligen. Viread är ett antiviralt läkemedel som används vid behandling av hiv. Patienterna var mellan 20 och 60 år, hiv-negativa och hade använt droger under det senaste året. De erbjöds även metadonbehandling och kondomer.

Studien pågick mellan juni 2005 och juli 2010. 1204 patienter behandlades med Viread och 1209 med placebo. Efter att studien avslutats hade 50 patienter blivit smittade av hiv, 17 i gruppen som behandlades med det aktiva läkemedlet och 33 i placebogruppen. Enligt studien pekar resultaten på att förebyggande behandling kan minska risken med 49 procent.

Biverkningarna var desamma i de båda grupperna, men patienterna som fick Viread upplevde mer illamående.

Enligt forskarna är detta den första studien som visar en positiv effekt av förebyggande behandling med tenofovirdisoproxil hos patienter som även är intravenösa missbrukare. De anser att myndigheterna bör överväga att införa profylaktisk behandling för att förebygga hiv-infektion hos missbrukare som injicerar narkotika.

Förebyggande behandling av högriskgrupper är godkänt i USA men inte i Europa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng