Kritik mot danskt receptregister

Även om det drog ut på tiden så har införandet i Sverige av såväl läkemedelsförteckning som receptregister knappt mött någon kritik alls. I Danmark däremot varnar såväl datainspektion som konsumentråd för missbruk av registret.

7 nov 2006, kl 11:47
0

Annons

Det danska receptregistret är en utveckling av den så kallade Medicinprofilen som gjort det möjligt för privatpersoner och vårdpersonal att via internet se vilka läkemedel man hämtat ut under de senaste två åren.
Medicinprofilen växer nu till ett centralt register på en server hos det danska läkemedelsverket där alla uppgifter om förskrivna läkemedel samt diagnos samlas. Registreringen började efter sommaren och beräknas fungera fullt ut i början av nästa år.

– Som vi ser det är registret olagligt, säger Margrethe Nielsen på Forbrugerrådet till Berlingske Tidene.

Det danska konsumentrådet kritiserar bland annat att registreringen inte är frivillig.

Mette Hartlev, lektor vid Köpenhamns universitet hissar också i tidningen Computerworld varningsflagg för utvidgningen till ett centralt receptregister och ifrågasätter om registreringen är laglig enligt EU:s persondatadirektiv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng