Krisplan mot polio

Trots att polio numera endast finns i tre länder kan sjukdomen komma
tillbaka på grund av bristande finansiering av vaccinationer. Det har
fått the Global Polio Eradiction Initiative att lansera en krisplan.

29 maj 2012, kl 12:14
0

Sedan Indien tidigare i år blev förklarad fritt från polio finns sjukdomen numera endast i Nigeria, Afghanistan och Pakistan. Men det betyder inte att sjukdomen inte är ett hot, enligt the Global Polio Eradiction Initiative. Det har förekommit stora utbrott i flera länder på senare tid. Det beror bland annat på att vaccinationerna stoppats i vissa länder på grund av bristande finansiering. Även konflikter i länderna och att många misstror vaccinernas verkan har påverkat vaccinationstäckningen.

Genom en ny krisplan ska man öka vaccineringsinsatserna i Nigeria, Afghanistan och Pakistan med skräddarsydda planer för varje land.
– Vi vet att polio kan utrotas, och vår framgång i Indien bevisar det. Det är nu en fråga om politisk och samhällelig vilja. Väljer vi att leverera en värld utan polio till framtida generationer, eller väljer vi att låta 55 fall per år att förvandlas till att 200 000 barn förlamas för livet, vartenda år? säger Kalyan Banerjee, chef för Rotary International, i ett pressmeddelande.

The Global Polio Eradiction Initiative är ett samarbete mellan myndigheter, WHO, Rotary International, amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC och Unicef.