Annons

Fel på adrenalinspruta

Det är fel på vissa tillverkningssatser av autoinjektorn Anapen.
Läkemedelsverket varnar nu för felen men vill inte dra tillbaka
produkten.

29 maj 2012, kl 13:03
0

Annons

Anapen används av patienten själv vid behandling av akut allergisk reaktion och sprutan dominerar den svenska marknaden. Nu har kvalitetsproblem upptäckts vid rutinkontroller. Problemen gäller Anapen (0.3 milligram) och Anapen junior (0.15 milligram) och innebär att vissa sprutor inte levererar hela dosen eller levererar den alltför långsamt. Felen förekommer dock hos färre än en per hundra undersökta sprutor.

Läkemedelsverket rekommenderar patienter som ordinerats Anapen att alltid ha med sig två adrenalinsprutor. Myndigheten rekommenderar förskrivare att se till att patienterna alltid har tillgång till två adrenalinsprutor av samma fabrikat. Även apotekspersonal bör informera patienten om problemet.

?I de fall som en dos adrenalin inte helt och hållet räcker till för att bota en allergisk reaktion kan ytterligare en adrenalininjektion ges efter 10-15 minuter.? skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket vill inte dra tillbaka Anapen eftersom det skulle kunna innebära att patienter blev utan behandling eftersom det inte finns alternativa produkter i tillräcklig mängd i Sverige. Däremot följer myndigheten tillgången på alternativ i Sverige och så fort den är tillfredsställande kommer de defekta tillverkningssatserna av Anapen att dras in.