Kombination ger värre miljöpåverkan

Vid miljöpåverkan av läkemedel och hushållskemikalier verkar 1+1 bli 3. En
kombination av kemikalierna påverkar organismerna mer, visar en
avhandling från Göteborgs universitet.

14 okt 2010, kl 11:42
0

Annons

Läkemedelsutsläpp i naturen är ett allt mer uppmärksammat området. Fler och fler landsting ställer miljökrav i sina upphandlingar. Men nu visar en avhandling från Göteborgs universitet att den miljöpåverkan som uppskattas i försök med en enskild substans kan vara missvisande. När en substans läcker ut i naturen och blandas med andra kemikalier kan effekten bli större.
 
? När fem läkemedels-, hygien- och hushållsprodukter (fluoxetin, propranolol, zinkpyrition, klotrimazol och triklosan) blandades i koncentrationer som inte individuellt orsakade någon signifikant effekt, orsakade blandningen nästan 30-procentig effekt på mikroalger, säger Sara Brosché i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

I sitt avhandlingsarbete visade hon också att antibiotika som läcker ut vid läkemedelstillverkning kan orsaka resistensutveckling bland naturliga bakterier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng