Annons

Miljonböter för fiskdöd

Läkemedelsföretaget Xellia Pharmaceuticals ska betala en miljon norska kronor för att ha orsakat fiskdöd i närheten av Oslo.

15 jan 2014, kl 09:00
0

Annons

Det är inte första gången företaget döms att betala skadestånd på grund av utsläpp. Mellan 2004 och 2006 betalade företaget 2,5 miljoner norska kronor för att ha släppt ut antibiotika i det offentliga avloppssystemet.

Den här gången skedde utsläppet under 2009 och gäller olovligt utsläpp av fosforsyra. Företaget, som då hette Axellia, släppte ut tvättvatten med fosforsyra i höga koncentrationer, enligt miljödirektoratet i Oslo. Samma dag upptäcktes död fisk i en älv i närheten av anläggningen. Undersökningar visade att det fanns flera skador och läckor i anläggningen.

På miljödirektoratets hemsida säger direktören Ellen Hambro att företaget uppträtt oaktsamt, speciellt som man inte skärpt rutinerna efter de tidigare utsläppen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng