Kolhydrater avgör vem som blir sjuk av magbakterie

Vilka som får magsår eller i värsta fall magcancer på grund av Helicobacter pylori avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen.

11 feb 2014, kl 10:10
2

Annons

Vilken sorts kolhydrater vi har i magen avgör till en del om magsårsbakterien Helicobacter pylori ska resultera i sjukdom eller ett symtomfritt liv. Det visar doktoranden Emma Skoog vid Sahlgrenska akademin i en avhandling.

Ungefär hälften av jordens invånare är infekterade med magsårsbalterien, i många fall är infektionen symtomfri. Enligt de studier Emma Skoog gjort beror infektionens svårighetsgrad på vilka kolhydrater vi har i magens slemhinna.

Hennes studier visar att en sorts kolhydrat hämmar bakterien medan andra stimulerar den. Hennes studier invitro visar också att bindningen mellan muciner och bakterien påverkar det genetiska uttrycket hos bakterien, något som kan ha samband med hur symtomen utvecklar sig. Den upptäckten öppnar för att man i framtiden ska kunna motverka och bekämpa infektionen, antingen genom att modulera mucinerna eller genom kolhydratbaserade läkemedel.

Lyckas man minska Helicobacter pylori bakteriens aggressivitet skulle man också minska risken för uppkomst av magcancer hos många människor, menar Emma Skoog.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej!
    Det handlar om kolhydratstrukturer som finns på muciner, ett slags glykoproteiner som utsöndras av slemhinnan. Dessa strukturer varierar både mellan individer och hos en och samma individ under en sjukdomsprocess. För mer specifik information om vilka strukturer det handlar om hänvisar vi till avhandlingen som ligger som en länk till höger om artikeln.
    Mvh/Redaktionen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng