Annons

Barn får inte cancerbehandling

Barn med cancer får inte tillgång till potentiellt livräddande läkemedel eftersom EUs regler tillåter läkemedelsföretag att avstå från att testa behandlingen på gruppen.

11 feb 2014, kl 12:28
0

Annons
Kritiken kommer från en grupp forskare och specialister i barnonkologi vid Storbritanniens institut för cancerforskning, ICR, som kräver att det här, som de menar kryphålet i EUs lagstiftning, stängs.
– Många cancerläkemedel som utvecklas för vuxna skulle också kunna visa sig vara effektiva för barn om vi fick testa dem, säger forskaren och barnonkologen Louis Chesler till Reuters nyhetsbyrå.

Men i nuläget, menar kritikerna, kan företagen som utvecklar nya cancerbehandlingar ansöka om och slippa utföra dyra tester på patienter under 18 år, även om ett läkemedels verkningsmekanism skulle kunna fungera även på barn. Resultatet blir enligt kritikerna att sjuka barn får vänta onödigt länge innan behandlingar blir tillgängliga. 

Forskarna menar att dagens system är föråldrat då det baserar sig på idéen att cancer är en sjukdom kopplad till olika organ som lung-, bröst- eller tarmcancer, snarare än på de senaste vetenskapliga rönen som visar att cancer drivs av genetiska förändringar som kan hända i många delar av kroppen och i olika typer och åldrar.

Viveca Odlind, vid Läkemedelsverket, som sitter med i EUs pediatriska kommitté håller med.
– Om ett företag utvecklar en behandling för en sjukdom som inte förekommer bland barn, till exempel prostatacancer, får de undantag från den annars tvingande kravet på utvecklingsplan för behandling av barn. Våra barnonkologer i kommittén kan då påpeka att den här substansen skulle säkert också kunna fungera på den här eller den här barntumören. Men tyvärr går det inte att med hjälp av lagen tvinga företaget till barnutveckling.
– Så vi har uppmärksammat det här problemet i den pediatriska kommittén. Kommittén försöker agera för att öka andelen produkter som måste genomgå klinisk utveckling även för barn, men det är inte så lätt att ändra på redan stiftade lagar.
– Problemet är hur långt man kan tvinga företag att utveckla produkter utanför det de själva har valt. Viljan hos dem att utveckla behandlingar för extremt sällsynta barntumörer är ju väldigt liten.

Enligt de brittiska forskarna har 26 av 28 cancerbehandlingar som godkänts i Europa sedan 2006 verkningsmekanismer som gör dem relevanta också vid cancer hos barn. Trots detta har 14 av dem undantagits från den regel som säger att företagen ska ha en plan för hur behandlingen ska kunna användas på barn.    

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng