Narkos bättre än ryggbedövning

Patienter som får narkos istället för ryggbedövning vid knä- och höftledsoperationer återhämtar sig snabbare.

10 feb 2014, kl 15:59
0

Annons

Operation på grund av utslitna knä- eller höftleder, osteroartros, är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen i Sverige. Traditionellt har patienterna som genomgått operationen fått ryggbedövning. Men att istället söva med narkos gör att de återhämtar sig betydligt snabbare enligt en svensk studie.

Läkaren Anders Harsten har i sin nyligen publicerade avhandling tittat på hur patienters mår efter respektive behandling.
– De som får narkos har mindre smärta, illamående och yrsel och kan skrivas ut tidigare från sjukhuset, säger han i en presskommentar.

Vanligen är de som genomgått en knäledsoperation inlagda i drygt två dygn. När Andreas Harsten studerade 358 patienter på sjukhuset i Hässleholm såg han att de som blivit sövda kunde lämna sjukhuset i genomsnitt åtta timmar tidigare än de som fått traditionell ryggbedövning. För de som opererats för höftledsbyte förkortades vårdtiden med fyra timmar.

Sjukhuset i Hässleholm är det sjukhus i landet som genomför flest höft- och knäledsbyten i landet, runt 1500 per år. Redan för ett år sedan ändrade man sina standardrutiner så att de som får ny knäled alltid sövs. Som ett resultat har vårdavdelningen kunnat minska från 35 till 25 vårdplatser.
– Vi upptäckte att de som fått narkos istället för ryggbedövning kunde vara uppe och gå med lite hjälp redan en timma efter operationen, säger Anders Harsten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng