Kakao en fungerande ACE-hämmare

Att kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar har flera studier visat. Nu har en grupp forskare vid Linköpings universitet också funnit svaret på varför. Mörk choklad hämmar enzymet ACE.

9 nov 2010, kl 13:48
1

Att substanser som katechiner och procyaninider som bland annat finns i kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdom är känt.
Men inte varför.
? Man har sagt att det är den antioxidativa effekten. Men det är inte hela sanningen, säger Ingrid Persson som lett forskningen.

I studien
ingick 16 friska försökspersoner som fick en hög dos, 75 gram, sockerfri mörk choklad. För att analysera vad som hände med enzymet ACE togs blodprover före och efter chokladdosen.
I de prover som togs efter tre timmar såg forskarna en signifikant hämning av ACE-aktiviteten. Medelvärdet var 18 procent lägre aktivitet än före kakaointaget.

Överraskande bra
resultat, tycker Ingrid Persson. Det är resultat fullt jämförbara med effekten av ACE-hämmande läkemedel som är förstahandsbehandling vid högt blodtryck.
Att kakaon skulle påverka ACE-enzymet var en hypotes som Ingrid Persson hade eftersom hon tidigare visat att grönt te som innehåller liknande substanser har en hämmande effekt på enzymet.
? Men att effekten skulle bli så pass stor förvånade mig.
Däremot såg man ingen effekt på blodtrycket, eftersom försökspersonerna bara fick en dos. Det har visatsi tidigare studier. Syftet var att se om kakaon hade den hämmande effekt på ACE-enzymet som hon misstänkte.

Nu betyder
inte resultaten att folk med högt blodtryck rekommenderas att sätta i sig 75 gram sockerfri choklad varje dag.
? Men resultaten visar att livsstilsförändringar med hjälp av livsmedel som innehåller katechiner och procyaninider kan vara en del i att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Man kan ju ta en bit mörk choklad istället för annat godis och dricka grönt te istället för kaffe till exempel.

Artikeln Effects of Cocoa Extract and Dark Chocolate on Angiotensin-Converting Enzyme and Nitric Oxide in Human Endothelial Cells and Healthy Volunteers är publicerad i Journal of Cardiovascular Pharmacology

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer