Annons

Johannesört kan orsaka oönskade graviditeter

Det finns nu rapporter från England som tyder på att kvinnor som äter johannesört samtidigt med p-piller riskerar oönskade graviditeter. Ett av symposierna ägnas åt vad man idag vet om interaktioner mellan naturmedel och moderna mediciner.

8 okt 2002, kl 13:41
0

Annons

Trots att man idag vet att naturmediciner i kombination med moderna läkemedel inte alltid är så ofarliga, är kunskapen om interaktioner i dagsläget sparsam.

? Det kommer till exempel mycket få biverkningsrapporter till Läkemedelsverket som rör naturmedel. Troligen beror det på en underrapportering, säger docent Qun-Ying Yue på Läkemedelsverkets biverkningsavdelning.

Man har helt enkelt inte tänkt på att biverkan kan beror på samtidig medicinering av naturmedel och moderna läkemedel. Läkarna vet inte om att patienten ätit naturmedel samtidigt med det ordinerade läkemedlet.

Minskad effekt av p-piller

Än så länge är det främst johannesörtpreparatens interaktioner med många viktiga läkemedel som har uppmärksammats.

En av de senaste rapporterna rör just johannesört och p-piller.

? I England har man nu några fall av graviditet där man misstänker att intaget av johannesört minskat preventivmedlens effekt, berättar Qun-Ying Yue.

Sedan tidigare finns rapporterade fall av genombrottsblödningar när johannesört kombinerats med p-piller.

På läkarstämman kommer Qun-Ying Yue under rubriken ?Naturläkemedel ? hur är det med patientsäkerheten?? att ge en lägesrapport om vad man idag vet om interaktioner och naturläkemedel.

Främst handlar det om johannesört eftersom det idag finns en hel del studier om allvarliga interaktioner med det naturmedlet.

I början av året rapporterades från Schweiz att behandling med johannesört i två fall lett till begynnande avstötning av transplanterade hjärtan. Orsaken bedömdes vara att johannesört ökar nedbrytningen av transplantationsläkemedlet ciklosporin.

Samtidig behandling med johannesört och hiv-läkemedlet indinavir har visat sig leda till sänkta blodkoncentrationer av indinavir, i en del fall så mycket som 60?90 procent.

Minskade effekter av warfarin, teofyllin och digoxin vid samtidig medicinering med johannesört finns också belagt.

Mekanismen bakom interaktionerna kan vara att johannesört ökar aktiviteten hos ett brett spektrum av olika enzym som metaboliserar läkemedel.

? Idag tror man att det är hyperforin och hypericin i extrakt från johannesört som interagerar med andra läkemedel. In vitro-studier har visat att dessa två ämnen har en induserad effekt, säger Qun-Ying Yue.

När allt fler badrumsskåp också fylls med naturläkemedel är det viktigt att information om möjliga interaktioner når ut till såväl sjukvården som till konsumenterna.

? Framförallt är det viktigt att patienten känner förtroende för läkaren och vågar berätta vilka naturläkemedel man använder, så att biverkningar kan undvikas och/eller blir kända.

Vad är det som verkar?

Förutom interaktioner handlar symposiet också om vad man idag vet om hur naturmedlen verkar. Professor Christopher Fowler vid Institutionen för farmakologi och klinisk forskning vid Umeå universitet ska diskutera naturläkemedlens basala farmakologi.

? Det finns till exempel de som anser att hyperforin, en aktiv substans i johannesört, är en serotoninåterupptagshämmare. I så fall är johannesört ett antidepressivt medel i annan förpackning. Jag tänker ge exempel på olika förklaringar och diskutera dessa. Är det placebo, en ny behandlingsprincip eller en känd mekanism i andra former?

Ett annat diskuterat naturmedel är valeriana som en del påstår påverkar gabafrisättningen.

Själv tror Christopher Fowler inte att naturmedlens effekt enbart handlar om placebo.

? Om det varit hade många av dem redan hade varit borta från marknaden.