Annons
”Jag brinner för att vi ska <br>ta tillbaka ledarskapet”
Jenni Nordborg. Foto: Vinnova.

”Jag brinner för att vi ska
ta tillbaka ledarskapet”

Nya life science-ledaren Jenni Nordborg vill att Sverige ska ta tillbaka ledartröjan inom digitalisering och hälsa.

5 feb 2018, kl 10:59
0

Kontoret som ska samordna och främja arbetet inom life science i Sverige ska ligga på Näringsdepartementet och bemannas med personer även från Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet. Chefen för det hela blir Jenni Nordborg, som idag leder avdelning Hälsa på innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det roligaste med det här uppdraget är att det sker en rejäl kraftsamling för det här frågorna på regeringskansliet, säger hon.

Regeringens nya och permanenta arbete för life science presenterades idag av de tre ministrarna Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Annika Strandhäll. Jenni Nordborg säger att hon gläds över satsningen och att arbetet som har gjorts hittills också har varit betydande.

– Det har gjorts mycket under den tidigare life science-samordnaren Anders Lönnbergs tid, säger hon. Nu när allt samlas ihop på regeringskansliet med personal från flera departement får vi en mer långsiktig strategi i arbetet, vilket är mycket bra.

Vad gör dig till en bra ledare för life science-kontoret?
– Jag har dels arbetat i privat verksamhet, dels inom akademin och även offentligt, på en myndighet. De senaste åtta åren har jag lett arbetet inom hälsa och life science på Vinnova, säger Jenni Nordborg.

Vad brinner du själv för inom det ganska breda område som kallas life science?
– Jag känner stort engagemang för flera saker. Att vi ska få en snabbare användning av innovationer i sjukvården. Att vi ska lyckas använda oss av hela det digitala skiftet på rätt sätt och ta tillbaka det internationella ledarskapet inom området. Och att patienter i Sverige snabbare ska få ta del av framtidens behandlingsmetoder, säger Jenni Nordborg.

Jenni Nordborg är utlånad från Vinnova för att på deltid leda arbetet på life science-kontoret under uppbyggnadsfasen det här året. Hon blir kvar på innovationsmyndigheten på deltid.

Hur ska du klara att sköta ditt uppdrag på Vinnova nu när du tar på dig det här?
– Genom att prioritera. Jag har många duktiga medarbetare och kollegor på Vinnova som kan sköta mycket av det operativa arbetet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng