Annons
”Jag räknar med att life science-kontoret blir kvar”
Näringsminister Mikael Damberg (S) vid invigningen av Testa center. Foto: Helene Wallskär.

”Jag räknar med att life science-kontoret blir kvar”

Näringsminister Mikael Damberg är övertygad om att life science-kontoret överlever ett eventuellt regeringsskifte.

23 aug 2018, kl 06:00
0

Annons

 – Jag räknar med att life science-kontoret blir kvar och att arbetet med att ta fram en nationell strategi för life science fortsätter oavsett vad som händer i regeringsfrågan.

Det sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) till Läkemedelsvärlden i samband med invigningen av life science-satsningen Testa center i onsdags.

Tidigare i år presenterade regeringen, som Läkemedelsvärlden rapporterat, sin nya satsning för att utveckla och stärka Sveriges globala position inom life science. Som ett svar på önskemål som länge framförts från bland andra industrin inrättade regeringen ett kontor för life science som har sin plats inom regeringskansliet, på näringsdepartementet.

Kontoret leds av Jenni Nordborg, avdelningschef på Vinnova och arbetar nu med att ta fram en övergripande, långsiktig nationell strategi för området. I en första rapport skissar kontoret på tre prioriteringsområden som ska lyftas fram i den kommande strategin: Nyttiggörande av digitala hälso- och sjukvårdsdata, precisionsmedicin samt integrering av forskning och utveckling i vårdens och omsorgens vardag.

Frågan är dock vad som händer om den nuvarande regeringen inte sitter kvar efter valet i september. Är exempelvis nuvarande oppositionspartier beredda att behålla life science-kontoret?

– De har inte sagt något om det, men jag tror inte de river upp det, sade Mikael Damberg. Life science är ett område som prioriteras av alla partier och detta är en tung satsning som det krävs ganska mycket för att backa tillbaka.

Mikael Damberg menar också att det tioåriga perspektivet i forskningspropositionen kan hjälpa till att skapa stabilitet och långsiktighet på området, även vid eventuella regeringsskiften:

– Många av de större life science-satsningarna är förankrade i den propositionen vilket ger dem mer tyngd och längre agenda.