Intensiva förhandlingar om läkarnas fortbildning

Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen arbetar med att ta fram ett nytt avtal som reglerar förhållandet mellan köparen och försäljaren när det gäller information och utbildning samtidigt har flera landsting stramat upp de egna reglerna. Några landsting har också börjat förhandla om egna avtal med Lif.

21 apr 2004, kl 11:41
0

Annons

Det är i kölvattnet av den allmänna turbulensen av muthärvor, som en översyn och uppstramning blivit aktuell.
Avtalet mellan Lif och Landstingsförbundet går egentligen ut först 2005.

? Men vi är alla överens om att det är för vidlyftigt och ger för stora tolkningsmöjligheter säger Gunilla Thörnwall Bergendahl, utredare på Landstingsförbundet.

Industrin betalar

Den stora knäckfrågan i förhandlingarna är makten över läkarnas fortbildning. Företrädare för landsting som Läkemedelsvärlden varit i kontakt med menar att problemet är hur arbetsgivaren ska få kontroll över utbildningen samtidigt som industrin fortsätter att betala den.

? Problemet är att en stor del av utbildningskostnaden ligger i läkemedelspriset, säger Roger Hammarström, avdelningschef i Jönköpings län.

? Man önskar ju att vi kunde hitta ett sätt att lägga över pengarna på utbildning som vi väljer.

Vad det i klartext handlar om är att komma åt de pengar som annars skulle försvinna tillbaka till moderföretagen om landstingen själva bekostar utbildningarna.

Under maj månad räknar man såväl från landsting som Lif med att man ska ha ett förslag klart.

Om det i slutändan blir ett centralt avtal som kompletteras med lokala vet man inte. Men parterna säger sig föredra ett nationellt avtal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng