Injicerbar astmamedicin godkänd i EU

EU-kommissionen säger ja till en monoklonal antikropp som tilläggsbehandling för patienter med svår astma.

23 aug 2016, kl 12:32
0

Efter en positiv rekommendation av CHMP i juni ger nu EU-kommissionen marknadsgodkännande till Cinqaero, reslizumab, meddelar Teva Pharmaceuticals, som utvecklar läkemedlet.

Reslizumab är en humaniserad monoklonal antikropp som binder till cytoninen IL5. IL5 driver utvecklingen av inflammationsskapande eosinofiler och genom att blockera IL5 hämmas inflammationen.

Substansen administreras med injektioner och godkänns som tilläggsbehandling i patienter med svår astma med eosinofil inflammation där behandling med höga doser kortison och annan medicinsk behandling inte haft fullgod effekt.

Reslizumab har visats minska antalet astmaskov, förbättra lungfunktionen och ge en ökad livskvalitet hos patienter med svår astma.

De vanligaste bieffekterna med läkemedlet är ökade halter av kreatinfosfokinas i blodet, muskelsmärtor och anafylaktiska reaktioner. Även en obalans i maligna tumörer observerades mellan placebo- och behandlingsarmarna under de kliniska prövningarna som ligger till grund för godkännandet.

Läkemedlet godkändes för den amerikanska marknaden i mars i år och enligt företaget beräknas det finns tillgängligt på den europeiska marknaden inom de närmaste månaderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng