Annons
Barn fick tio gånger för hög dos

Barn fick tio gånger för hög dos

En tvåårig pojke fick tio gånger för hög dos antibiotika utskriven. Felet upptäcktes först vid ett tredje expeditionstillfälle vid ett tredje apotek.

24 aug 2016, kl 08:30
2

Annons

Barnet ordinerades förebyggande behandling med antibiotika i november 2015 och felet upptäcktes först månaden efter.

På grund av ett förskrivarfel fick en tvåårig pojke 15 ml trimetoprim oral suspension till natten i stället för 1,5 ml till natten. Pojken fick fel läkemedelsdos under 18 dagar.

Förskrivarfelet upptäcktes inte vid iordningsställande på apotek vid två olika tillfällen, på två olika apotek. Först när läkemedlet skulle expedieras en tredje gång vid ett tredje apotek upptäcktes felet.

Händelserna på de två apoteken är anmälda och utredda av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt en lex Maria.

Enligt besluten utfördes ingen kontroll av dosen i förhållande till indikationen på det ena apoteket och på det andra uppmärksammades det inte att behandlingen var profylaktisk.

Under den pågående behandlingen hade pojken besvär med kliande utslag och trötthet. Enligt verksamhetschef i vården kan symtomen tolkas som biverkningar som var övergående och barnet ska inte ha fått några bestående men.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Skillnad mellan profylax och behandling är väl inte faktor tio? Apropå förklaring vid andra expeditionen?
    Bra att som farmaceut även tänka på att reagera på antalet dostillfällen. Två ggr per dag vid behandling och till kvällen vid profylax.

  2. Kanske borde doseringen till barn under 12 år kollas av två olika farmaceuter om det är praktiskt möjligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng