Annons

Inget tvång mot läkemedelsrester

EU tyckte det blev för dyrt med nya gränsvärden för läkemedelsrester i avloppsvattnet.

29 apr 2013, kl 09:15
1

Annons

EU-länderna har beslutat att säga nej till nya gränsvärden för läkemedelsrester. Det innebär att de svenska reningsverken slipper göra miljardinvesteringar uppger SVT.

I överenskommelsen mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-ländernas miljöministrar bestämde man sig för att inte ta med tre läkemedelssubstanser som skulle ha fått gränsvärden som troligen inneburit att de svenska reningsverken fått byggas om. Nu ska de tre ämnena, diklofenak, östradiol och etinylöstradiol istället bara mätas och om ett par år ska en ny värdering göras.
 
Sverige stödde EU-kommissionens förslag att sätta gränsvärden för de tre substanserna. Miljöminister Lena Ek säger till SVT att hon är besviken på att kraven inte skärps.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är offatbart att det inte är läkemedelsproducenterna som ska stå för kostnaden för vattenreningen. De brukar ha pengar.
    Läkemedelsproducenterna är jo skyldiga att kontrollera hur ett medel nedbryts i miljön och jag tycker inte att det är rätt att de ska gå fria.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng