Inget beslut i år om familjemedicinska institutet

Regeringen har nu överlämnat propositionen om ett så kallat familjemedicinskt institut (FAMI) till riksdagen, som dock inte fattar något beslut i frågan i år.

22 nov 2001, kl 14:17
0

Annons

FORTBILDNING Den 1 november överlämnade regeringen propositionen om bildande av ett familjemedicinskt institut till riksdagen. Förslaget bygger i huvudsak på utredaren Göran Sjönells utredning från i våras, som beskrevs i detalj i Läkemedelsvärlden 7-8/01.
Institutet, som enligt propositionen lokaliseras till Stockholm, är tänkt som en nationell stödfunktion för kunskapsutveckling inom primärvården. Totalt 60 miljoner kronor avsätts till FAMI fram till 2004.
? Vi är i stora drag mycket nöjda med förslaget, som ger förutsättningar för en förstärkning av primärvården. Vi hade dock gärna sett att de medicinska yrkesgrupperna blivit representerade i FAMIs styrelse, säger Gösta Eliasson, fortbildningssamordnare på Svensk förening för allmänmedicin (SFAM).

Start fördröjs

Tidpunkten för riksdagsbeslutet om FAMI hade inte fastställts vid denna tidnings pressläggning.
? Propositionen är inte uppförd på riksdagens ärendeplan och kommer därför inte att behandlas förrän nästa år, sannolikt i mitten av januari, säger Birgitta Torpman på riksdagens informationsenhet.
Enligt utredningen och propositionen är FAMI tänkt att starta sin verksamhet den 1 januari 2002.

? Om inget beslut tas i år kan starten komma att fördröjas någon eller några månader, säger utredningssekreteraren Svante Pettersson.

Regeringen har tillsatt en organisationskommitté under ledning av Göran Sjönell.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng