Industrins image i USA rekorddålig

Enligt en rapport från det amerikanska undersökningsföretaget Datamonitor är amerikanernas tilltro till läkemedelsindustrin lägre än någonsin.

18 okt 2005, kl 13:51
0

Annons

Amerikanarna har mycket lågt förtroende för läkemedelsindustrin.

Färre än 13 procent tror att information från industrin är mer trovärdig än den som kommer från andra organisationer. Enligt det amerikanska undersökningsföretaget Datamonitor är det sämre än någonsin.

Enligt den analys som företaget gjort ifrågasätter konsumenterna om det är patienternas bästa som företagen har som målsättning när man marknadsför en produkt. Undersökningen visar också att medborgarnas kritiska inställning påverkar industrin mer negativt än ökade statliga regleringar.

De skarpare varningarna för läkemedel som Roches Accutane, GSK:s Paxil, liksom indragningen av MSD:s Vioxx har underminerat konsumenternas tilltro till både industrin och dess produkter, är undersökningsföretagets analys.

För att reparera det skadade ryktet krävs nu att industrin frivilligt upprättar uppförandekoder, menar Datamonitor. Företag har frivilligt beslutat att vänta ett år innan man börjar göra reklam för receptfria läkemedel som släpps ut på den amerikanska marknaden, och Datamonitor tror att fler sådana initiativ behövs.