Annons

Neuroleptika kan ge ökad dödlighet hos dementa

Enligt en amerikansk metaanalys kan atypiska neuroleptika ge ökad dödlighet hos alzheimerpatienter.

19 okt 2005, kl 12:41
0

Annons

Atypiska neuroleptika som olanzapin, risperidon och klozapin används ofta för att behandla förvirring och aggressivitet hos patienter med Alzheimers sjukdom. En metaanalys som publiceras i dagens utgåva av JAMA (2005;294:1934-1943) visar att läkemedlen kan ge ökad dödlighet hos dessa patienter.

Forskarna analyserade 15 tidigare studier på mer än 5 000 äldre dementa patienter. Enligt analysen inträffade 118 dödsfall bland de 3 353 patienter som använt något av läkemedlen (3,5 procent) jämfört med 40 av de 1 757 som använt placebo (2,3 procent). Risken var lika stor för samtliga läkemedel i gruppen.

Analysen gav ingen information om orsaken till den ökade risken. Men i april i år gick det amerikanska läkemedelsverket FDA ut med en varning om rapporterade dödsfall beroende på hjärtsvikt och lunginflammation hos äldre dementa patienter som kunde kopplas till atypiska neuroleptika.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng