Humanitär användning av två läkemedel

Två ännu inte godkända läkemedel har hittills fått klartecken för användning av humanitära skäl.

12 mar 2013, kl 12:55
0

Sedan i somras har Sverige liksom många länder i EU och USA ökat möjligheten för svårt sjuka att behandlas med läkemedel som ännu inte godkänts.  Två läkemedel, ett mot lungcancer och ett mot prostatacancer har godkänts av Läkemedelsverket för så kallad compassionate use.

Det är Boehringer Ingelheims behandling mot lungcancer, Afatinib och företaget Clinigen Healthcare läkemedel mot prostatacancer, Enzalutamide som har grönt ljus för användning trots att det formella godkännandet inte är klart. Under den perioden är det företaget som står för läkemedelskostnaderna

Information om vilka läkemedel som finns att tillgå för behandling av humanitära skäl finns på Läkemedelsverkets hemsida.
– Vi räknar med att vi ska få ansökningar för ett tiotal läkemedel om året när den här möjligheten blir mer etablerad och känd, säger Lisbeth Barkholt, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng