Snabbare tillgång till livsviktig behandling

Storbritannien tänker låta svårt sjuka patienter få tillgång till ännu icke godkända läkemedel.

14 mar 2014, kl 11:15
0

Annons

Från och med april ska brittiska svårt sjuka patienter kunna få tillgång till behandling som ännu inte är godkänd, skriver Reuters. Syftet är att hjälpa patienter med svåra sjukdomar, som till exempel cancer, som inte har några andra behandlingsalternativ.

Läkemedlen får användas efter att den brittiska läkemedelsmyndigheten har kommit fram till att de är säkra, även om de ännu inte visat sig vara effektiva i kliniska studier. På så sätt gör man behandlingarna tillgängliga för patienter flera år innan de blir formellt godkända. Behandlingen ska betalas av läkemedelsföretagen, men i gengäld får de tillgång till patientdata utanför kliniska studier. 

Storbritannien hoppas att initiativet kommer att göra landet mer attraktivt för läkemedelsforskning och skapa fler jobb inom industrin.

I EU finns så kallade compassionate use-program för vissa läkemedel som ännu inte är godkända, men som ändå får användas av humanitära skäl. EU har också uppmuntrat medlemsländerna att skapa undantag för att främja användningen av banbrytande läkemedel innan de fått ett formellt godkännande.

Tyskland meddelade i veckan att patienter med gliom ska få tillgång till en ännu icke godkänd behandling genom ett femårigt undantag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng