Annons
Hoppas på hackare i antibiotikaresistensfrågan

Hoppas på hackare i antibiotikaresistensfrågan

Oväntade idéer och nya infallsvinklar är förhoppningen när ett hackaton med fokus på AMR ordnas i Stockholm.

6 sep 2019, kl 13:25
0

Med laptops, laddare och goda idéer ska personer från jordens alla hörn under tre dygn försöka komma fram till nya angreppssätt i kampen mot antibiotikaresistens. I mitten av december arrangeras ett av världens första så kallade hackaton med fokus på digitala lösningar och antimikrobiell resistens, AMR.

Bakom arrangemanget står organisationen Jpiamr, en global samarbetsplattform inriktad på forskning inom AMR, inklusive antibiotikaresistens. Organisationen har sitt sekretariat i Stockholm hos Vetenskapsrådet.

Anders Bjers är kommunikationsansvarig på Jpiamr och berättar att syftet med hackatonet är att föra samman kompetens från olika håll för att hitta nya vägar framåt i arbetet med AMR och antibiotikaresistens.

– Antibiotikaresistens är en massiv och allvarlig utmaning för samhället och för att lösa dessa måste vi hitta nya lösningar och innovationer, säger Anders Bjers.

Det är möjligt för vem som helst att ansöka om att delta på hackatonet och arrangören hoppas på deltagare från såväl antibiotikasidan som tekniksidan.

– Målet är att få forskare inom AMR-fältet att samarbeta med it-utvecklare, programmerare och designers. Tillsammans tror vi att de kan de bidra till nya infallsvinklar på hur man med digitala verktyg som AI och big data kan hitta nya lösningar och innovationer. Det gemensamma fokuset är AMR men i övrigt bestämmer vi ingenting av inriktningen i förhand.

Rent praktiskt går det till så att den som anmäler sig redan innan själva hackatonet får tillgång till en plattform med andra anmälda, där man kan bolla idéer och forma lag. Vid själva hackatonet, som går av stapeln i Stockholm under luciahelgen, jobbar de formerade lagen tillsammans i stort sett natt och dag under tre dygn. Under sista dagen får lagen presentera vad man kommit fram till och en jury bedömer resultatet.

– Vi hoppas naturligtvis att det kommer fram innovationer och lösningar som har potential att bidra i arbetet mot antibiotikaresistens, och i sådana fall vill vi stötta dem så att de kan genomföras i praktiken, säger Anders Bjers. Vi gör inte detta bara för att det är kul utan för att bidra till att hitta lösningar inom antibiotikaresistensområdet.

Förutom av Jpiamr finansieras hackatonet av Vetenskapsrådet, norska forskningsrådet och kanadensiska institutet för hälsoforskning (CIHR).