Annons
Läkemedelsjättar investerar i nya antibiotika

Läkemedelsjättar investerar i nya antibiotika

Flera stora läkemedelsbolag tar ett gemensamt initiativ för att stimulera utveckling av nya antibiotika.

30 jun 2020, kl 14:01
0

Bristen på kandidater till nya antibiotika i läkemedelsindustrins pipeline är ett allvarligt globalt folkhälsoproblem. Detta eftersom den förvärrar den växande antibiotikaresistensen.

Bristen beror bland annat på att fler och fler av de stora forskande läkemedelsbolagen lämnar antibiotikafältet. Det anses inte tillräckligt lönsamt att ta fram nya antibiotika eftersom dessa av resistensskäl ska användas så sparsamt som möjligt.

Men nu samlas, enligt amerikanska medieuppgifter, sju internationella läkemedelsjättar kring en mångmiljardsatsning (i kronor räknat) för att investera i utveckling av nya antibiotikaprodukter. De sju bolagen är Pfizer, Eli Lilly, Novo nordisk, Boehringer Ingelheim, Bayer pharmaceuticals, Merck KGaA och MSD.

Satsar en miljard dollar på nya antibiotika

Satsningen omfattar sammanlagt omkring en miljard amerikanska dollar som bolagen kommer att använda till att köpa upp eller investera i mindre bioteknikföretag. Det kommer att vara bioteknikföretag som kommit en bit på väg i utvecklingen av nya antimikrobiella läkemedel.

Enligt medieuppgifterna kommer satsningen att få stöd av bland andra Europeiska investeringsbanken och Världshälsoorganisationen, WHO.

Läkemedelsindustrins internationella branschorganisation IFPMA kommer att arrangera en virtuell global lansering av antibiotikasatsningen 9 juli. Förutom företrädare för de aktuella läkemedelsföretagen kommer representanter för bland andra några länders regeringar, samt för WHO, EU-kommissionen och Europeiska investeringsbanken att medverka. Bland de inbjudna finns den svenska näringsministern Ibrahim Baylan, S.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng