Annons
WHO-larm: Få nya antibiotika i pipeline

WHO-larm: Få nya antibiotika i pipeline

Det utvecklas för få nya antibiotika larmar Världshälsoorganisationen WHO. Nu uppmanar organisationen regeringar och läkemedelsindustrin att ta sitt ansvar.

23 jan 2020, kl 06:00
0

I två nya rapporter har Världshälsoorganisationen, WHO, kartlagt pipelinen för utvecklingen av nya antibiotika – både i klinisk och preklinisk fas. Och det är ingen upplyftande läsning.

Totalt identifierades 60 antimikrobiella produkter (50 antibiotika och tio biologiska läkemedel) i klinisk fas. De flesta med endast en liten fördel över redan befintliga behandlingar. Bara ett fåtal av kandidaterna är dessutom riktade mot gram-negativa bakterier, där resistensproblematiken är som störst, konstaterar WHO.

– Aldrig har hotet från antibiotikaresistens varit så omedelbart och behovet av lösningar mer brådskande, säger WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus, i ett uttalande.

Få antibiotika mot dödliga bakterier

2017 tog WHO fram en lista på bakterier som det var särskilt viktigt att utveckla nya antibiotika emot.

Det är sjukdomsbakterier som utvecklat resistens mot en eller flera viktiga antibiotika och som på många håll i världen redan orsakar dödliga infektioner och stort lidande. Bland dem finns bland annat gram-negativa bakterier som E.coli, Klebsiella och Proteus som kan orsaka allvarliga och dödliga blodinfektioner och lunginflammation.

Av de 50 antibiotika som är i klinisk utveckling är visserligen 32 riktade mot bakterier på WHO:s kritiska lista. Men få har verkligt nya mekanismer och innebär inte det värdefulla tillskott i behandlingsarsenalen som behövs. Endast två av de 50 är aktiva mot snabbspridande multiresistenta gram-negativa bakterier som utgör det största hotet.

För de antibiotikakandidater som ännu inte nått klinisk fas konstaterar WHO att läget är lite hoppfullare. I den prekliniska pipelinen identifierades 252 substanser som är under utveckling. Flera av dem hade också helt nya angreppssätt och angrep olika typer av bakterier.

Långt kvar till patienterna

Det kommer däremot att ta lång tid innan någon av dessa kandidater når marknaden och patienterna. En optimistisk gissning är enligt WHO att högst fem av dem finns tillgängliga för behandling om tio år.

Dessutom konstaterar WHO att majoriteten av den forskning och utveckling som sker inom antibiotikaområdet drivs av små och medelstora företag, medan de stora läkemedelsföretagen lämnat området.

– Det pågår många initiativ för att minska den antibakteriella resistensen, men det krävs också att länder och läkemedelsindustrin kliver fram och bidrar med hållbar finansiering och innovativa nya mediciner, säger Tedros Ghebreyesus.