Högt homocystein inte så stor risk som väntat

Sambandet mellan höga nivåer av homocystein och ökad risk för hjärtsjukdom är inte så stor som väntat. Det visar två nya metaanalyser.

24 nov 2002, kl 11:02
0

Annons

Under de senaste åren har forskare misstänkt att höga nivåer av aminosyran homocystein ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Nu har två nya rapporter bekräftat sambandet, men risken är inte så stor som väntat.
”Eftersom homocysteinnivåer verkar vara en mindre viktig riskfaktor än man tidigare trott bör kontroll av dessa reserveras för riskindivider”, hävdar en expert i en kommentar.
Den ena rapporten har gjorts av forskare i Oxford, Storbritannien och är en metaanalys av 30studier från 1996 till 1999. Analysen visade att friska personer som hade låga värden av homocystein – 25 procent mindre än genomsnittet – hade 11 procent lägre risk för hjärtsjukdom och 19 procent lägre risk för stroke efter justering för andra riskfaktorer som kön, ålder, rökning, blodtryck och kolesterol.
I den andra rapporten har forskare i Nederländerna gjort en genomgång av 40 studier som analyserat hur en viss genetisk mutation som har samband med homocystein påverkar risken för kärlsjukdomar. Cirka 10 till 15 procent av alla människor har en mutation som är involverad i metabolism av folater. Homocysteinnivåer är cirka 25 procent högre hos personer som har den här mutationen. I de 40 analyserade studierna gav mutationen en ökad risk för hjärtsjukdom med 16 procent jämfört med de som inte har mutationen.
Mutationen gav bara ökad risk i europeiska studier och inte amerikanska, vilket till viss del kan förklaras av skillnader i folatkonsumtion.
Enligt expertkommentaren kan man utan att det är formellt rekommenderat gärna ta multivitamintillskott med folsyra. Det är riskfritt, billigt och minskar eventuellt risken för hjärtkärlsjukdom.
Journal of the American Medical Association 2002;288:2015-2031,2042-2043

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng