Höga BNP-nivåer medför ökad risk

En amerikanska studie bekräftar att höga BNP-nivåer i blodet ökar risken att dö, få en hjärtinfarkt eller utveckla hjärtsvikt hos patienter med ischemiska symtom.

23 okt 2001, kl 19:35
0

I den amerikanska multicenterstudien Opus-Timi, som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine, konstateras att BNP-nivåer i blodet skulle kunna vara värdefull för beslut om hur aktivt en patient ska behandlas, skriver DagensMedicin.se.

I studien var risken att dö högre ju högre värde på BNP. Jämfört med den fjärdedel som hade de lägsta BNP-halter var risken 3,8 gånger högre för dem i näst lägsta kvartilen. I den tredje och fjärde kvartilen var risken 4,0 respektive 5,8 gånger högre jämfört med de i den första kvartilen.

BNP-halten varierade mellan 5 och 1 456 pikogram per milliliter (pg/mL) bland studiedeltagarna och medianvärdet var 81 pg/mL. Halten i den fjärdedel patienter som hade de lägsta BNP-nivåerna var högst 44 pg/mL (den första kvartilen). Den andra kvartilen låg som högst 81 pg/mL och den tredje på 138 pg/mL.
BNP är ett neurohormon som bildas i hjärtats kammarmuskulatur.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng