Pharmacia största läkemedelsföretag i Sverige

De läkemedelsrelaterade företagen expanderar i Sverige. Både omsättning och vinst ökade under 2000. Men några backade tillbaka.

23 okt 2001, kl 16:54
0

I en sammanställning som Läkemedelsvärlden har gjort, baserad på Veckans Affärers (VA) årliga topplista över Sveriges 500 största företag, hamnar Pharmacia på första plats tätt följt av Astrazeneca. Apoteket AB är tredje största läkemedelsföretaget i Sverige.

De stora förändringarna som skett är att MSD och Wyeth Lederle har klättrat i listan jämfört med 1999. Till Wyeth Lederles positiva ökning räknas en aggressiv och framgångsrik marknadsföring av Lanzo. MSD har fått in Vioxx som påverkar försäljningen positivt. Likaså gäller för Pharmacia och deras Celebra.

Mindre lönsamma
Glaxo Wellcome och Ferring tappar i försäljning, likaså Novartis. Det beror på att Novartis under året sålde av kemi- och växtskyddsdelen i företaget.

VA är generös i sin tolkning av svenska företag. Även om företaget har flyttat sitt säte utomlands eller fusionerat med ett likbördigt utländskt företag, räknas hela företaget in i rankingen.
Uppgifterna baseras på senast tillgängliga årsredovisning och avser som regel räkenskapsåret 2000.

Värt att notera är att Apoteket försämrade sitt resultat med 93 procent förra året (se LV 4/01). Andra företag som tappar i lönsamhet är Kronans Droghandel, Novartis och Baxter.
För att komma med på listan måste företagen ha en omsättning på minst 869 miljoner kronor. För svenska företag redovisas koncernens siffror. För utlandsägda företag redovisas som regel det svenska dotterbolagets omsättning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng