Annons

Ingen ökad cancerrisk med kalciumantagonister

Den svenska Stop-2-studien dementerar hypotesen att kalciumantagonister skulle orsaka cancer.

23 okt 2001, kl 19:39
0

Behandling av hypertoni med äldre eller nyare läkemedel leder inte till en ökad frekvens av cancer. Det visar en retrospektiv analys av Stop 2-studien som publicerades i Lancet i augusti (2001; 358: 539-44).

Drygt 6 600 patienter ingick i studien som jämförde äldre hypertonibehandling, betablockad och diuretuika, mot nyare behandling, kalciumantagonist och ACE-hämmare.

Jämförelser med bland annat det Svenska cancerregistret samt inbördes jämförelser mellan de olika behandlingsgrupperna visade att ingen skillnad förelåg avseende cancerförekomst mellan de olika preparatgrupperna.

Det fanns inte heller någon ökad förekomst av cancer i den studerade populationen jämfört med svenska populationen som helhet.

Därav drar författarna slutsatsen att den behandlande läkaren ska engagera sig i att få ner patientens blodtryck istället för att oroa sig för cancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng