Annons

Hjärtsjukdom kostar miljarder

Under ett år kostar hjärt-kärlsjukdomar 61,5 miljarder kronor för samhället. Det visar en rapport från Hjärt-Lungfonden.

17 apr 2012, kl 13:28
0

Totalt uppgick kostnaderna för hjärt-kärlsjukdomar i Sverige till 61,5 miljarder kronor under 2010. Det visar en studie som Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi tagit fram på uppdrag av Hjärt-lungfonden. I det ingår sjukvårdskostnader och kostnader vid sjukskrivning och när anhöriga måste gå ner i arbetstid för att ta hand om den sjuka.

– Den nya rapporten är den första som visar vad hjärtsjukdom kostar Sverige. Genom att satsa mer på forskning går det att minska både människors lidande och samhällskostnaderna, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten stod sjukvården för 41 procent av de totala kostnaderna, eller 25,1 miljarder kronor. 30 procent, 18,5 miljarder, utgjordes av kostnader från vård av närstående. 17,9 miljarder eller 29 procent utgjordes av produktionsbortfall på grund av förtidig död, sjukskrivning samt sjuk- och aktivitetsstöd.