Dyra konsulter för läkemedelsstrategi

Socialdepartementet planerar att lägga omkring sju miljoner kronor på
konsulter. Konsulterna ska hjälpa regeringen med att ta fram en
läkemedelsstrategi.

9 mar 2010, kl 12:56
0

Annons

Den expertgrupp som ska ta fram en svensk läkemedelsstrategi behöver ytterligare hjälp. De anlitar därför externa konsultföretag för drygt sju miljoner kronor rapporterar Dagens Apotek. Den största delen, 5,6 miljoner går till Settervalls advokatbyrå och företaget Scandinavian Healthpartner. Även konsultföretaget McKinsey är anlitat.

I oktober förra året presenterade socialminister Göran Hägglund den projektgrupp på 15 personer som ska arbeta med den nationella läkemedelsstrategin. Ordförande för gruppen är Sofia Wallström och övriga medverkanden kommer bland annat från SKL, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och TLV. Meningen är att gruppen ska arbeta vidare med de förslag som fanns i den handlingsplan för effektivare läkemedelsanvändning som regeringen och SKL presenterade förra våren.

Hittills har det varit ganska tyst om gruppens arbete men klart är att de behöver ytterligare hjälp. Att socialdepartementet anlitar konsulter tycker statssekreterare Karin Johansson inte är konstigt.
– Om vi hade haft kompetensen själva hade vi inte tagit in konsulter, säger hon till Dagens Apotek.

Hon säger också att det beslutsunderlag som konsulterna tar fram bara utgör en del och att myndigheter, landsting och regeringskansliet också är inblandade i arbetet.