Annons

GSK vann upphandling av HPV-vaccin

Det blev Glaxosmithklines HPV-vaccin Cervarix som till sist vann
striden. Det är så pass mycket billigare än konkurrenten Gardasil anser
SKL och Stockholms läns landsting som skött upphandlingen.

9 mar 2010, kl 14:01
0

Kampen mellan Cervarix från GSK och Gardasil från Sanofi Pasteur MSD har varit jämn men nu meddelar SKL och SLL att det blir GSK som vunnit upphandlingen. Det blir en rejäl beställning som väntar företaget då alla landets flickor mellan 11 och 12 år ska erbjudas vaccinering mot HPV med start i höst. De närmaste åren beräknas varje årskull vara omkring 55 000 flickor. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning i högst två år.

Cervarix skyddar mot HPV typ 16 och 18 som orsakar en stor del av livmoderhalscancerfallen, medan Gardasil även skyddar mot typ 6 och 11 som orsakar kondylom. Men den extra bonusen vägde inte upp prisskillnaden enligt Tomas Lundberg, upphandlare på SLL.
– Kondylomskyddet har varit med i beräkningarna som en fördel med det har inte varit något krav. När vi jämfört preparaten och värderat egenskaperna har vi beslutat att välja Cervarix, Säger Tomas Lundberg.

Landstinget i Stockholm har haft i uppdrag att sköta den gemensamma upphandlingen för alla landets landsting och regioner. I februari gick tiden ut för företagen att lämna sina offertar. Enligt Tomas Lundberg har båda företagen erbjudit stora rabatter på produkterna.
– De var större än vi hade väntat oss men i slutändan blev Gardasil nästan 50 procent dyrare i anbudspriset än Cervarix, säger han.

Priset har inte varit den enskilt avgörande faktorn utan en av många som värderats och viktats.
– I en upphandling är det vi som ställer fram spelplanen och bestämmer reglerna, sen är det företagen som spelar. I många avseenden var de likvärdiga men vi har valt Cervarix, säger Tomas Lundberg.

Upphandlingens värde beräknas uppgå till 35,85 miljoner kronor per år eller 143,2 miljoner för hela avtalsperioden inklusive den tvååriga förlängningsmöjligheten.