Ny upptäckt för att behandla cancer

Genom att blockera gamma-tubulin dör tumörcellerna, medan de friska överlever. Det är en upptäckt som forskare vid Lunds universitet hoppas på som en ny behandlingsmöjlighet vid cancer.

18 apr 2012, kl 11:26
0

Annons

Forskare vid Lunds universitet har funnit ett samband mellan de två proteinerna retinoblastomaprotein och gamma-tubulin vid cancer. Retinoblastomaproteinet motverkar celldelning och saknas vid många typer av cancertumörer, det leder till förhöjda värden av gamma-tubulin som i höga nivåer gynnar utvecklingen av cancertumörer.

Nu letar forskarna
efter substanser som kan stoppa gamma-tubulinets påverkan på celldelningen och som skulle kunna bli grunden för ett nytt läkemedel, hoppas forskarna. Och man tror att utsikterna är goda eftersom det redan idag finns substanser som hämmar ?kusiner? till gamma-tubulin.

I studien har
kroppsvävnader och arvsmassa från patienter med bröstcancer, urinblåsecancer, småcellig lungcancer, tjocktarmscancer och ögoncancer. De två proteinerna visade sig spela en viktig roll i samtliga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng