Herpesvirus påverkar cancerrisk

Ett vanligt herpesvirus spelar viktig roll när patienter insjuknar i lymfkörtelcancer efter organtransplantation. En studie vid Akademiska sjukhuset ska nu hitta sätt att ringa in personer med hög risk.

20 okt 2011, kl 13:14
0

Annons

Det finns en risk för att patienter efter organtransplantation insjuknar i lymfkörtelcancer. Risken varierar från en till tre procent vid njur- och levertransplantation till mellan tre och nio procent vid lung- och hjärttransplantation. En viktig anledning för sjukdomsutvecklingen är ett vanligt herpesvirus, Epstein-Barr virus (EBV), som cirka 95 procent av befolkningen bär på, utan att vara sjuka.

I en tidigare studie
övervakade man virusnivåer i blod med en molekylärbiologisk mätmetod, PCR, hos personer som genomgått benmärgstransplantation. Övervakningen gjorde att en uppblossande EBV-infektion med risk för övergång till lymfkörtelcancer upptäckte och behandlades tidigt, vilket ledde till minskad dödlighet.

Nu startar man
en ny studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hitta sätt att ringa in personer med hög risk för att tidigt diagnosticera och behandla dem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng