Hepatit C-smittade får ersättning

Läkemedelsförsäkringsföreningen har ändrat sitt tidigare beslut och ersätter hepatit C-smittade med 250 000 kr var för psykisk påfrestning.

22 nov 2001, kl 10:28
0

LÄKEMEDELSFÖRSÄKRINGEN Personer som fått hepatit C-smitta av blodbaserade läkemedel under 1970-, 80- och början av 90-talet får en engångsersättning för psykisk och social påfrestning på 250 000 kr var. Det är ett ovanligt beslut som nu tagits av en extra inkallad stämma i Läkemedelsförsäkringsföreningen. Därmed går man emot tidigare beslut och 250-300 personer kommer nu att få ersättning även om smittan inte lett till sjukdomssymtom.
Patienterna som smittats är dels blödarsjuka, dels patienter med primär immunbristsjukdom. De har fått läkemedel baserat på mänsklig blodplasma för att öka blodets koaguleringsförmåga eller för att behandla svår immunbrist.
Ett hundratal patienter som blivit sjuka av hepatit C-smitta har tidigare fått individuell ersättning från Läkemedelsförsäkringen som då tillämpat sina vanliga kriterier. Rätten till ersättning från försäkringen påverkas inte av den nu beslutade engångsersättningen för psykosocialt lidande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng