Annons
Hepatit C-behandling kan reaktivera hepatit B

Hepatit C-behandling kan reaktivera hepatit B

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté varnar för att antivirala läkemedel mot hepatit C kan ge risk för reaktivering av hepatit B.

5 dec 2016, kl 09:55
0

Hepatit C är en infektionssjukdom som drabbar levern, och som måste behandlas med antivirala läkemedel mot hepatit C-viruset.

Men nu har det visat sig att den nya direktverkande behandlingen mot hepatit C-viruset som kom för några år sedan, kan leda till en reaktivering av hepatit B, en annan virusorsakad sjukdom med inflammation i levern.

Ett trettiotal fall har rapporterats, från patienter som både har hepatit B och C, att den tidigare inaktiva hepatit B-infektionen har reaktiverats i och med den antivirala behandlingen mot hepatit C. Orsaken till detta tros vara att behandlingen har lett till en drastisk minskning av hepatit C-virus, vilket har påverkat kroppens immunologiska kontroll över hepatit B-viruset.

En reaktivering av hepatit B kan vara dödlig.

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC rekommenderar nu att alla patienter som ska få behandling mot hepatit C först ska screenas för hepatit B. De som har båda infektionerna ska följas upp och behandlas enligt gällande riktlinjer.

Ytterligare studer behövs också för att bedöma risken för återfall av levercancer i samband med hepatit C-behandling, konstaterar PRAC. Säkerhetskommittén rekommenderar att en varning ska finnas i produktinformationen för läkemedlen.

PRAC:s rekommendationer går till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, som ska komma med ett slutligt utlåtande.

Här kan du läsa svenska Läkemedelsverkets artikel om detta och vilka läkemedel som inkluderats i granskningen.