Glycin nytt mål för att bekämpa cancerceller

Forskare vid Karolinska institutet har tillsammans med kollegor i USA kartlagt ämnesomsättningen i ett sextiotal olika cancerceller. Undersökningen har identifierat aminosyran glycin, som snabbväxande cancerceller konsumerar, till skillnad från vanliga friska kroppsceller som inte alls konsumerar glycin under sin celldelning.

25 maj 2012, kl 10:16
0

Annons

Med hjälp av masspektrometri mättes förbrukningen och utsläpp (CORE) av 219 metaboliter från en specifik cancercellinje, NCI-60. Resultatet integrerades sedan med en redan existerande atlas av genuttryck, vilken starkt korrelerade konsumtionen av glycin och genuttryck för glycinbiosyntes i mitokondrier med proliferationshastigheten i flera cellinjer.

Forskarna såg också att ett högre uttryck av denna biosyntes var associerad med ökad mortalitet hos patienter med bröstcancer.

Förhoppningen är nu att glycinmetabolismen skulle kunna vara en svag punkt hos cancercellerna, och att ett nytt sätt att behandla cancertumörer skulle kunna vara att blockera glycinupptag och biosyntes i mitokondrierna. Därmed finns också möjligheten att på ett bättre sätt skona friska celler som inte konsumerar glycin i sin celldelning, och skona patienten från biverkningar.

? Men mycket arbete återstår innan vi förstår tillräckligt hur det fungerar. Vi behöver också hitta substanser som blockerar enzymerna, säger Roland Nilsson, forskare vid enheten för beräkningsmedicin, institutionen för medicin, KI, Solna.

Studien publicerades online i Science den 25 maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng