Annons

Samarbete ska få fram nya antibiotika

EU:s forskningsinitiativ IMI satsar tillsammans med läkemedelsföretag
mer än två miljarder kronor på utveckling av nya antibiotika. Det är samarbetet mellan privata och offentliga aktörer som är nyckeln till framgång, menar man.

25 maj 2012, kl 12:05
0

Annons

Forskningsprogrammet, som fått namnet New Drugs 4 Bad Bugs, ska rikta in sig på att förstärka den vetenskapliga kunskapen om antibiotika, att utveckla och verkställa kliniska prövningar samt att genomföra klinisk utveckling av läkemedelskandidater. Programmet ingår i EU-kommissionens åtgärdsplan mot det växande hotet med antibiotikaresistens.

I initiativet ingår Innovative Medicines Initiative, IMI, och Glaxomithkline, Astrazeneca, Janssen. Sanofi och Basilea Pharmaceutica. De första projekten finansieras med totalt 223,7 miljoner euro, varav IMI bidrar med 109 miljoner euro och läkemedels- och bioteknologiföretagen med 114,7. Fler projekt kan komma att lanseras senare. Läkemedelsföretagen kommer att samarbeta med akademin och andra experter inom resistens för att stimulera ny antibiotikaforskning.
– GSK är ett av ytterst få företag som forskar på nya antibiotika. Med tanke på de stora kostnaderna och riskerna med denna typ av forskning är vi drivande för att göra det tillsammans med andra och välkomnar därför detta program, säger Andreas Heddini, medicinsk rådgivare på GSK Sverige.

Det som ska få New Drugs 4 Bad Bugs att lyckas är de gemensamma insatserna från många offentliga aktörer runt om i Europa. Offentliga institutioner och forskningsinstanser, kliniska forskare och experter uppmanas att lära sig mer om forskningsprogrammet.
– Utvecklingen av nya antibiotika har hållits tillbaka av en kombination av vetenskapliga, juridiska och ekonomiska faktorer. Nu är det dags att tackla problemet från ett annat håll, genom att byta information och kunskap mellan offentliga och privata aktörer. Den här typen av samarbete är av avgörande betydelse om vi ska kunna påskynda utvecklingen av dessa läkemedel för att förbättra patienternas hälsa, säger Martin Mackay, global forskningschef vid Astrazeneca, i ett pressmeddelande.