Annons

Patienter får mäta ut blodförtunnande medel hemma

Stockholms läns landsting har beslutat att erbjuda en del av de patienter som använder warfarin gratis testning i hemmet.

24 maj 2012, kl 12:44
1

Annons

Runt 29 000 personer i Stockholms län behandlas med warfarin och som regelbundet testar blodets koaguleringsförmåga. Nu får mellan 3 000 och 5 000 patienter möjlighet till egenmätning, med mätare som bekostas av landstinget, enligt ett beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vilka som är aktuella beror på patientens egen vilja, det medicinska tillståndet och om patienten i övrigt klarar att sköta en egentestning.

Det har tidigare funnits önskemål om att landstinget ska bekosta portabla mätare, men 2007 valde beställarrådet att avvakta eftersom nya läkemedel utan behov av testning för dosering var i stånd att godkännas inom kort. ?Dessa läkemedel är nu under införande och av medicinska skäl bör de införas successivt. Warfarin kommer inte att kunna ersättas i större omfattning under överskådlig tid.? står det i ett tjänsteutlåtande.

10-20 procent av patienterna kommer att erbjudas egentestning och för dem räknar landstinget med att vardagen förenklas med bland annat färre läkarbesök och resor. Stockholms läns landsting blir med beslutet först i landet med att föra in mätningen som ett generellt kostnadsfritt hjälpmedel.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej
    Jag vill börja med själtest. Vart vänder jag för att påverka inom Östgötalandstinget för att inte behöva betala 7 000: –