Glukosamin dyrare som läkemedel än kosttillskott

Runt hundralappen dyrare blev glukosamin i Pharmacias förpackning jämfört med vad substansen kostat ute i handeln innan det klassats som läkemedel av Läkemedelsverket. Å andra sidan ingår det nu i högkostnadsskyddet.

27 okt 2002, kl 02:00
0

Annons

Hälsokostrådet har i ett brev till Läkemedelsverket påpekat att så gott som alla publicerade studier om glukosamins effekt är gjorda på sulfatet, medan det godkända preparatet innehåller glukosaminhydroklorid.
– Vår bedömning är att de olika salterna i det här fallet är kliniskt likvärdiga, säger Tomas Salmonson på Läkemedelsverket.
Det är inte helt ovanligt, enligt honom, att till exempel generika innehåller andra salter än originalet och exemplifierar med Paroxetin och Seloken.
Artrox, som är försäljningsnamnet på det godkända glukosaminmedlet, är det första som godkänts som läkemedel. Men ytterligare ett par till ansökningar väntar.
Kommer de här preparaten att räknas som utbytbara?
– Skillnaden är att när företag ansöker om godkännande för generika använder man sig av originalets studier. Nu har man skilda bibliografiska ansökningar. Men visst verkar det rimligt att de skulle vara utbytbara, säger Tomas Salmonson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng