Hälsokostaffärer säljer åter glukosamin

Hälsokostaffärer i Stockholmsområdet marknadsför åter artrosläkemedlet glukosamin, trots att Läkemedelsverket 2001 förbjöd detta genom att klassa preparatet som läkemedel.

7 aug 2003, kl 19:07
0

På minst en hälsokostbutik i Stockholmsområdet säljer man nu åter glukosamin, med tillägget att det ska användas till hund eller katt. Personalen säger dock utan omsvep att läkemedlet går lika bra att använda för människor.
? Det är samma burkar som vi alltid har sålt, men vi har satt på en lapp på burkarna som säger att de ska användas av hund eller katt, säger en anställd på butiken Hälsokosten i Coop Forum i Haninge utanför Stockholm.

Dubbelt lagbrott

Enligt Anita Finne-Grahnén, direktör vid Läkemedelsverket, kan förfarandet vara ett dubbelt lagbrott.
? Om de säger så här handlar det om en överträdelse av läkemedelslagen. I det här fallet verkar det också vara ett brott mot foderlagen genom att man hävdar att läkemedel som faktiskt är avsedda för människa får användas som foder, men det är en fråga för Jordbruksverket.
? Om man ser det rent farmakologiskt verkar det dock vara ofarligt i detta fall, om det stämmer att de säljer samma burkar som de sålde innan förbudet trädde i kraft.
? Generellt kan det vara farligt för människor att ta läkemedel för djur. Dessa kan innehålla föroreningar, styrkan kan vara annorlunda än för motsvarande humanläkemedel och så vidare.

?Oseriösa?

På den större hälsokostkedjan Hälsokraft tar man avstånd från de konkurrerande butiker som säljer glukosamin trots förbudet.
? Det här är ju ett lagbrott. De här butikerna kan inte vara seriösa, säger Rebecka Cedervall på Hälsokraft i Fruängen.
Läkemedelsvärlden har utan resultat sökt representanter för branschföreningen Hälsokostrådet för en kommentar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng