Annons

Genombrott i fosterdiagnostiken

Danska forskare säger att de har lyckats isolera fosterceller från gravidas blodprov. Målet är att den nya tekniken ska kunna ersätta det riskfyllda fostervattensprovet.

20 apr 2007, kl 14:00
0

Annons

Det är det danska bioteknikföretaget FCMB som har lyckats isolera hela fosterceller i blodprov från gravida. Utifrån cellerna är det möjligt att göra majoriteten av de prover som man idag enbart kan göra från fostervattensprov.
? Det räcker med drygt tjugo celler för att man med befintlig teknik ska kunna undersöka de vanligaste sjukdomarna som till exempel Down’s syndrom och andra kromosomavvikelser, säger Steen Kølvraa, professor och klinisk chef på FCMB. 


Fostervattensprov och moderkaksprov medför en risk på en procent att drabbas av missfall. Därför är det många forskare som försöker få fram ett fungerande blodprov. Det danska företaget som nu anser att de har lyckats har ännu inte publicerat sina resultat i någon vetenskaplig tidskrift.
? Jag tycker man ska vara försiktig när man tolkar de här uppgifterna innan de kunnat visa säkert att det fungerar. Många har försökt men hittills har de stött på problem. Till exempel har inget test ännu säkert kunna säga att cellerna kommer från det aktuella fostret och inte tidigare graviditeter, säger Ove Axelsson, professor i obstetrik och gynekologi.


I FCMB:s test identifieras fostercellerna med hjälp av antikroppar. Ännu så länge kan företaget bara isolera fosterceller från pojkar eftersom testet känner igen y-kromosomen, men de testar för närvarande flera antikroppar som ska kunna identifiera både pojkar och flickor.
? Vi har positiva resultat på flera antikroppar som känner igen både pojkar och flickor, men vi vill få ännu bättre resultat innan vi börjar testa det på blodprov från gravida kvinnor, säger Steen Kølvraa.
? Men vi räknar med att kunna börja testa det här kliniskt inom ett par månader.
Även om testet visar sig fungera tror Ove Axelsson att det dröjer innan testet syns ute på klinikerna.
? Fosterdiagnostik är ett mycket komplicerat område, inte minst etiskt, så det kommer krävas väldigt mycket studier innan det här blir en etablerad metod.