Gammalt läkemedel mot malaria gör comeback

Klorokin, ett säkert och billigt läkemedel för behandling av malaria, är åter effektivt i Malawi tolv år efter att det drogs tillbaka på grund av resistensutveckling. Det visar en ny studie i NEJM.

20 nov 2006, kl 11:57
0

Klorokin, som var ett av de första stora framstegen i behandlingen av malaria på 1950-talet, har slutat användas i vissa länder efter utveckling av resistens. Nya resultat som publicerades i New England Journal of Medicine (2006:355:1959-1966) visar att behandlingsuppehållet har medfört att klorokin åter är effektivt.
Forskare vid University of Maryland, USA genomförde en studie på 210 malariainfekterade barn vid en klinik i Malawi i Afrika. De behandlades med antingen klorokin eller sulfadoxin-pyrimetamin. Resultatet visar att endast ett av de 80 barn som fick klorokin inte blev botade jämfört med 71 av 87 i den andra gruppen. Infektion och feber botades också snabbare av klorokin jämfört med sulfadoxin-pyrimathemin. Forskarna var förvånade över resultatet och menar att det kan vara första gången som ett läkemedel har gjort en sådan kraftfull comeback.
Malaria orsakas till 80 procent av parasiten Plasmodium som är mycket anpassningsbar och resistenta populationer finns för många läkemedel på marknaden. De behandlingar som fortfarande fungerar bra är bland annat artimisininbaserade kombinationer, men de är dyra och därför svåra att utnyttja i fattiga länder.
Trots det framgångsrika resultatet menar forskarna som gjort studien att det inte går att återinsätta klorokin direkt som monoterapi i länder där resistensen har gått tillbaka eftersom det förekommer resistens i angränsande länder. I stället rekommenderar de att klorokin kombineras med andra läkemedel. Klorokin har många goda egenskaper. Det är billigt, verkar snabbt och är säkert i alla åldersgrupper och hos gravida och det lämpar sig bra som profylax, påpekar forskarna.
I en kommentar i samma nummer av NEJM varnar världens främsta malariaexpert Nicholas White för att återinsätta klorokin. För att kunna inkludera det som komponent i en ny generation av kombinationsbehandling måste det dras tillbaka över hela Afrika lika effektivt som i Malawi. Därefter kan det inom en inte alltför avlägsen framtid bli aktuellt att använda klorokin igen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng