Annons

Negativ publicering påverkar förskrivningen snabbt

Om studieresultaten är negativa påverkas förskrivningen snabbare av publiceringen i ansedda medicinska tidskrifter än om resultaten är positiva. Det hävdar forskarna bakom en ny studie i JAMA.

20 nov 2006, kl 11:29
0

I vilken utsträckning positiva resultat påverkar förskrivningen har studerats tidigare, men relativt lite är känt om motsatsen. I en amerikansk studie, som nyligen publicerades i JAMA (2006;296: 1877-1884), undersöktes vilken effekt publicering i medicinska tidskrifter har på förskrivningen om resultaten är negativa. Forskare från Saint Louis University Center for Outcomes Research studerade närmare 400 000 journaler för hjärtsviktpatienter före och efter publiceringen av två artiklar i Circulation och JAMA i början av år 2005. Artiklarna gällde nesirtid, ett vanligt läkemedel för akut hjärtsvikt, som enligt studien kunde ge ökad risk för allvarlig njursvikt. Den använda databasen omfattade 491 akutsjukhus i USA och sammanlagt 385 627 hjärtsviktspatienter och analysen gjordes fyra månader före artiklarna var publicerade och åtta månader efter.
Analysen visade att förskrivningen sjönk efter publiceringen från 16,6 procent i mars 2005 till 5,6 i december 2005. Av de som fick läkemedlet sjönk den genomsnittliga behandlingstiden minimalt, från 2,3 till 2,1 dagar. Förskrivningen minskade mest hos äldre patienter, vilket reflekterar att risken för den åldersgruppen betraktades som allvarligast.
Forskarna antog att läkarna i större utsträckning skulle förskriva andra jämförbara läkemedel, vilket inte blev fallet. Forskarna var överraskade av hur snabbt läkarna ändrade sin förskrivning. Efter publiceringen av studier på läkemedel som ger förbättrad överlevnad tar det längre tid innan det får genomslag, påpekar de.